PROBAJ OVO

Zapečeni plavi rak s ljutikom, celerom i čičokom po receptu chefa Davida Skoke

 Matija Djanjesic/Cropix
Poznati hrvatski chef David Skoko ispričao nam je sve o plavim rakovima i pripremio ovo sjajno jelo

Sastojci za 20-ak porcija:

3 ljutike
1 stabljičasti celer
1 čičoka
maslinovo ulje
100 ml temeljca
4-5 jušnih žlica krušnih mrvica
20 komada plavog raka (500 g mesa + 20 glava/oklopa)
1 jaje
sol i papar

Priprema:

U širokoj tavi na malo maslinova ulja sotirajte sitno sjeckanu ljutiku, stabljičasti celer i čičoku. Čim se povrće malo smekšalo, podlijte temeljcem i reducirajte umak. Dodajte 4-5 žlica krušnih mrvica, 500 g mesa plavog raka pa sve zajedno promiješajte. Začinite solju i paprom te umiješajte jedno jaje. Glave plavog raka (koje su sada skroz narančaste) dobro operite, pazeći da ne puknu pa ih napunite prethodno napravljenom smjesom. Napunjene glave pecite u pećnici 10 minuta na 180 °C dok niste dobili krasnu zlatnožutu boju gratinature. Okus je pun i slatkast, tekstura rakova mesa je nježna i baršunasta, a blaga svježina celera zaokružuje arome. Smjese je bilo dovoljno da napunimo 20-ak glava plavog raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:25