Sjećate li se?

Obožavano i jeftino jelo: Bakina popara nema veze s ribom, a kao djeca smo je obožavali i za doručak i za večeru

Ako i vas muči što napraviti sa starim kruhom, donosimo vam prijedlog za nostalgično jelo za koje vam ne treba ni puno vremena, ni puno novca

Ako se prisjetimo vremena kad smo bili djeca i svega što smo voljeli jesti, tada će vam vrlo vjerojatno prvo pasti na pamet žganci, kruh "z masti", griz, jabuke u šlafroku, tjestenina s orasima ili makom, langoši i još neka jela kojima smo već ranije posvetili temu. Međutim, neki među nama, pogotovo oni malo stariji, sasvim se sigurno sjećaju i popare. Ovo jelo, iako se zove isto, nema baš nikakve veze s dalmatinskim specijalitetom koje se radi od ribe, školjaka, muzgavaca i rakova i koje rijetki znaju razlikovati od brudeta i gregade (o čemu smo vam nedavno pisali, pa možete pronaći ovdje i sačuvati za petak).

Dakle, ova popara ili bakina popara (jer najčešće su nam je spremale bake), radi se od namirnica koje su se nalazile u svakom seoskom domaćinstvu, a često se pripremala tamo gdje nisu uzgajali stoku. Zašto? Zato što se hrana nekad nije bacala kao što je to slučaj danas, već se gledalo da se sve iskoristi. Osim toga, hrana se nije kupovala u mjeri kako je to danas, već se proizvodila. A ima li išta gore nego baciti u smeće hranu? Stoga su se ostaci od obroka ili namirnica davali živadi, a neki su se koristili u drugim jelima. Za ovo jelo to je bio stari kruh. I ako se od njega nisu radile prženice, knedle ili štruca, koristio se drobljenje u bijelu kavu i poparu.

Popara, koja je karakteristično jelo kako za Hrvatsku i nama susjedne zemlje, priprema se i u drugim krajevima Europe, od Grčke i Turske, preko Crne Gore i Makedonije do, primjerice, Bugarske. U nastavku vam ostavljamo inačicu koja je najpopularnija kod nas. No, treba naglasiti kako se ovo starinsko i na prvu siromašno jelo može obogatiti dodacima poput jogurta, mlijeka ili kiselog zelja. Koju god verziju odabrali, znajte da će popara biti znatno ukusnija ako u nju stavite stari, ali domaći kruh. No, naravno, uvijek možete posegnuti i za kupovnim, kao i za svježim kruhom.

image
Alpaksoy/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

5-10 šnita starog kruha
½ - 1 dcl ulja (ovisno o količini kruha)
1 dcl vode ili mlijeka
sol, po želji
180 g kiselog vrhnja
3, 4 režnja češnjaka

Priprema:

Stari kruh narežite na kockice. Možete ga prepržiti na suhoj tavi ili u pećnici ako želite da bude hrskav.

Ulje, vodu (ili mlijeko) i sol zakuhajte na laganoj vatri, pa maknite s vatre i umutite u to kiselo vrhnje te sitno sjeckani, protisnuti ili naribani češnjak.

Kruh sad rasporedite u zdjelice ili duboke tanjure i prelijte toplim umakom pa servirajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:49