Novi život namirnica

Ne bacajte staro pecivo ili kruh, umjesto toga napravite ukusan kolač s rabarbarom

 Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto
Treba biti domišljat i pronaći nove načine kako iskoristiti ostatke hrane i pritom stvarno dobro jesti

Ako vam je nakon vikend-druženja s obitelji i prijateljima ostalo narezanog kruha ili pak mliječnih peciva koja su sad već postala presuha za doručak ili laganu večeru, bez brige, imamo rješenje! Narežite ih na sitnije komade, premažite maslacem i zaslađenom ricottom te poslažite u posudu za pečenje. Rabarbaru koju ste nedavno nabavili na tržnici kratko prokuhajte sa šećerom i ubacite u posudu s kruhom pa sve zalijte umakom od vanilije i zapecite u pećnici. Tako ćete udahnuti novi život namirnicama koje bi inače završile nažalost u smeću, a dobiti ukusan desert koji je u isto vrijeme i hrskav i mekan. Dobar tek!

KOLAČ OD KRUHA I RABARBARE
400 g rabarbare
150 g šećera
300 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
pola žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
3 velika jaja
1 žumanjak
250 g kruha
35 g maslaca
200 g ricotte
25 g šećera u prahu
korica 1 limuna
korica 1 naranče
grčki jogurt

Rabarbaru obrežite i narežite na komade od 3 cm. U loncu zagrijte 100 ml vode s 50 g šećera. Prokuhajte da se šećer otopi i dodajte rabarbaru. Pirjajte nekoliko minuta, a zatim pažljivo izvadite rabarbaru šupljikavom žlicom.

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto

Rasporedite komade po velikom tanjuru tako da se ne dotiču. Mlijeko i vrhnje za šlag stavite u lonac s debelim dnom, dodajte prstohvat soli i zakuhajte pa dodajte vaniliju. U zdjeli istucite jaja, dodatni žumanjak i ostatak šećera. U to ulijte toplo mlijeko i vrhnje, cijelo vrijeme miješajući. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite komade kruha maslacem. Ocijedite ricottu pa joj dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte. Kruh dodatno gusto namažite ricottom. Posipajte kruh naribanom koricom citrusa, a zatim te kriške složite s rabarbarom u vatrostalnu posudu veličine 20 x 30 cm.

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto

Mješavinu jaja i vrhnja izlijte kroz cjedilo u posudu i ostavite 30 minuta da stoji. Posudu stavite u lim za pečenje. Dodajte toliko kipuće vode u lim da dođe do polovice stijenki posude. Pecite 40-45 minuta ili dok se kolač ne napuhne i ne stegne na vrhu te dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite s grčkim jogurtom.

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:52