ritam scene

Bruno Vokal o povratku u 360° i novom životnom izazovu: "Ova sezona bit će jedna od najboljih dosad!"

Vokal je svoju karijeru počeo graditi upravo u ovom restoranu, a nakon tri godine u zagrebačkom Noelu, vratio se u Dubrovnik i preuzeo ulogu glavnog chefa

Prije nešto više od dva tjedna ponovno je otvoren jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom, renomirani 360° za kojeg postoje liste čekanja, a termini za večeru u sezoni popunjavaju se brzinom svjetlosti. Kada su neposredno prije otvorenja i službeno objavili da se njihovu timu pridružuje Bruno Vokal, o čemu se već jedno vrijeme šaputalo u gurmanskim krugovima, bilo je jasno da su s ovom sezonom u restoranu na dubrovačkim zidinama odlučili započeti i novo poglavlje.

image
Restaurant 360 Dubrovnik

Taj je transfer još zanimljiviji s obzirom na to da je talentirani mladi chef svoju karijeru počeo graditi upravo u 360°, prije nego je preuzeo kuhinju u zagrebačkom Noelu, još jednom nositelju zvjezdice. Bruno Vokal, koji je u Noelu bio više od tri godine, tijekom kojih je uspješno zadržao zvjezdicu koju je restoranu priskrbio njegov prethodnik, chef Goran Kočiš, spreman je za nove izazove koje sa sobom nosi izrazito dobra posjećenost restorana 360°.

Dolazak Vokala sa sobom nužno donosi i promjene: "Za otvaranje sezone fokusirali smo se na stvaranje inovativnih jela koja će oduševiti naše goste. Inspiraciju smo pronašli u mediteranskoj kuhinji, ali smo dodali i neke egzotične i neočekivane note kako bismo stvorili jedinstveno gastronomsko iskustvo. Uz pažljivo odabrane sastojke i strastveno kreirane recepte, uvjereni smo da će novi jelovnik zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane", objasnio nam je Vokal.

Samu tranziciju natrag u Dubrovnik sigurno je olakšala činjenica da je u restoranu prije nekoliko godina djelovao kao sous chef i da vrlo dobro poznaje procese koji su 360° doveli do međunarodnog priznanja: "Povratak u restoran za mene znači vraćanje na poznati teren i ponovno susretanje s kolegama i atmosferom koja mi je već poznata. Dinamika prije je bila vrlo dobra, imali smo dobru međusobnu komunikaciju i suradnju, a sada se promijenila jer sam preuzeo novu odgovornost u timu. Sada imam veću ulogu u donošenju odluka i vođenju tima, što za mene predstavlja dodatni izazov, ali sam spreman na to i uzbuđen zbog novih mogućnosti koje mi se pružaju".

image
Restaurant 360 Dubrovnik

Vokal je, naime, od Marija Curića preuzeo ulogu glavnog chefa, dok je Marijo Curić, vrhunski profesionalac i kreativna sila iza dosadašnjeg uspjeha ovog restorana promaknut u ulogu executive chefa. Zajedno čine dva ključna člana upravljačkog tima unutar kuhinje: "Marijo i ja smo već dokazali svoju usklađenost i kreativnost u prethodnom radu zajedno. Vjerujemo u kontinuitet kreativnosti i uspješno vođenje kuhinje te se veselimo budućim izazovima i novim jelima koje ćemo stvarati zajedno".

Upravo je suradnja s Curićem i cijelim timom u kuhinji za Brunu Vokala bila formativna kad je prvi put s njima radio, a ističe da mu je puno lekcija iz tog perioda pomoglo u karijeri: "Kada sam prvi put došao u 360°, shvatio sam koliko je važno raditi timski i pridržavati se visokih standarda u pripremi hrane i usluzi. Naučio sam kako je važno imati strpljenja i upornosti u savladavanju novih tehnika i receptura. Također, shvatio sam koliko je bitno konstantno učenje i usavršavanje svojih kulinarskih vještina kako bi se ostvario napredak u karijeri. Sve te lekcije koje sam naučio su mi definitivno pomogle u daljem razvoju i uspjehu u karijeri".

Objašnjava nam i da se trenutno fokusira na istraživanje različitih kulinarskih tradicija i kombiniranje njihovih elemenata kako bi stvorio jedinstvena i ukusna jela koja će biti dio jelovnika restorana: "Inspiraciju crpim iz raznih izvora, kao što su putovanja, knjige i susreti s drugim šefovima kuhinje. Važno mi je da svako jelo koje kreiram bude uravnoteženo po ukusu, teksturi i prezentaciji, te da zadovolji i najzahtjevnija gurmanska nepca".

image
Restaurant 360 Dubrovnik

Povratak u Dubrovnik velika je životna promjena, ali kaže da je bio spreman na to: "Nedvojbeno će mi nedostajati obitelj i sve one male svakodnevne radosti koje su me činile sretnim u Zagrebu. No, radujem se novim iskustvima i mogućnostima koje će mi pružiti povratak u Dubrovnik, kao što su šetnje starom gradskom jezgrom, uživanje u prekrasnim plažama i okruženju te ponovni susret s kolegama. Sretan sam što imam priliku iskusiti najbolje od oba grada".

Ima velika očekivanja od sezone, no treba li tome dodati i drugu Michelinovu zvjezdicu? Podsjetimo, Hrvatska se može pohvaliti s ukupno 11 nositelja jedne Michelinove zvjezdice te ukupno tri nositelja zelene zvjezdice, koja se dodjeljuje za posebnu posvećenost održivosti u gastronomiji.

image
Restaurant 360 Dubrovnik

"Očekujemo da će turistička sezona biti jako uspješna za nas. Potrudili smo se unaprijediti našu ponudu kako bismo gostima pružili nezaboravno iskustvo. Uz dobar tim i kvalitetnu ponudu, vjerujemo da će ova turistička sezona biti jedna od najboljih dosad. Naš cilj je uvijek kontinuirano poboljšanje kvalitete. Michelinova zvjezdica je samo jedan od načina da se prepozna naš trud i predanost gastronomiji. Naravno, bili bismo izuzetno počašćeni da dobijemo i drugu zvjezdicu, ali smatramo da je ključno konstantno raditi na podizanju standarda, inovaciji u jelovniku i pružanju vrhunske usluge", zaključio je Vokal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:18